SNOOZING..

FÖRRESTEN KOMMER NI IHÅG ATT JAG SKREV ATT JAG GICK TILLBAKA O LA MIG..
JAG HAR JU KOMMIT IN I EN SNOOZING PERIOD... INTE ALLS BRA!
JAG TROR VERKLIGEN ATT DET STÄMMER... SÅ NU BLIR DET ANDRA BULLAR.. UPP DIREKT KLOCKAN RINGER!!Snoozning gör dig sömnigare

(KLICKA PÅ LÄNKEN OVAN FÖR ATT LÄSA PÅ AFTONBLADETS HEMSIDA)

Bara några minuter till. Igen. Och igen. När väckarklockan ringer är det lätt att förlänga sömnen en stund till. Det är skönt men det gör dig inte mer utvilad.

– Sömnen blir avbruten och upphackad. Det också bli svårare att somna nästa natt, säger Thomas Tegenmark, psykolog på Wemind som specialiserat sig på sömnproblem.

Sömnbesvär kan förvärras

Om man har sömnproblem är det särskilt olämpligt att snooza. Då är det viktigt att sovtiden är reglerad och regelbunden för att man ska bli tillräckligt trött på natten.

– Snoozar man sträcker man ut den tiden och det kan förvärra sömnbesvären, säger Thomas Tegenmark.

Funktionen kom på 50-talet

Snoozefunktionen lades in i väckarklockorna på 1950-talet. Då var mekaniken inne i klockorna standardiserad och ingenjörerna blev tvungna att sätta en bestämd tid. Det blev nio minuter.

– Man räknade ut att det var en lagom tid att sova innan man faller i djupsömn. Då sover man bara lätt. Men nu har vi några modeller som har 4, 5, 10 och 15 minuter också, säger Nathalie Ballart Lilja, inköpsassistent på Ur & Penn.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0